Kongsi Fail

Atas dasar keselamatan sila dapatkan username dan kata laluan daripada En. Zainal. Klik link di bawah untuk senarai fail. Klik pada fail yang ingin dimuat turun ataupun right click dan 'save link as'. Hanya pelayar Firefox, Chrome dan IE sahaja disaran.
Muat naik secara 'stand alone' dan mudah hanya disokong oleh browser IE. Klik link di bawah hanya menggunakan Windows IE


Sebarang pertanyaan berkaitan langkah muat naik fail hubungi En. Zainal. Bagi pengguna yang memahami format pemindahan fail secara FTP digalakkan menggunakan program Filezilla atau setaraf.
Tutorial muat naik fail menggunakan Windows IE

1. Pastikan anda buka laman ini menggunakan Internet Explorer SAHAJA . Disaran menggunakan IE 8 dan ke atas sahaja.


2.Setelah buka laman ini menggunakan IE, klik pada


3. Pastikan laman anda kini seperti gambar di bawah


4.Pada explorer anda sila klik 'View>Open Ftp Site in Windows Explorer' seperti rajah di bawah


5.Setelah klik Windows akan memberikan amaran seperti di bawah dan klik 'Allow'


6.Tetingkap meminta username dan password akan keluar. Sila dapatkan username dan password daripada En. Zainal


7. Jika tetingkap seperti rajah dibawah dibuka, anda telah berjaya akses kepada fail-fail umum SMK Maokil. Pindah fail seperti biasa yang anda gunakan dalam Windows (copy dari komputer, paste ke dalam folder).


8.Apabila copy dan paste, proses akan memakan masa kerana sebenarnya anda sedang menaik turun fail ke folder dalam server (menggunakan internet) dan bukannya berkelajuan seperti anda copy dan paste dalam komputer.Sebarang pertanyaan hubungi En. Zainal.

STATUS TERKINI FB SMK MAOKIL